Stichting Edmond Hustinx
Edmond Hustinx foundation

Carel Donck toneelschrijvers / playwrights



Carel Donck bedankt de jury.



Carel Donck is geboren in Appingedam, in 1946. Hij volgde het Gymnasium in Groningen en daarna een opleiding aan de Nederlandse Film- en Televisie Academie in Amsterdam, van 1968 tot 1972. Als stage studeerde hij een half jaar aan de Praagse Filmacademie FAMU.

De Nederlandse juryleden: Kees Holierhoek (voorzitter), Robert Alberdinck Thijm, Hugo Heinen

Zijn werk
Na de Filmacademie schreef hij scenario's voor een aantal korte films, waaronder 'Arthur en Eva' (Annette Apon 1974). Daarna een aantal lange films: 'Mijn nachten met...' voor Pim de la Parra, en voor Nouchka van Brakel 'Het debuut' (1976) en 'Een vrouw als Eva'.
Medewerking aan een korte jeugdfilm, 'Beer of geen beer', bracht hem in contact met de televisie, met name de IKON. Dat was ook het begin van een lange en vruchtbare samenwerking met Hugo Heinen. Samen met hem schreef hij de series 'De beslagen spiegel' (IKON, vier delen, 1980, over de honderdjarige geschiedenis van de Gereformeerden in Nederland) en 'Weekend' (IKON, acht afleveringen, 1982, over de belevenissen van een aantal jongeren). Beide series werden geregisseerd door Eric Oosthoek.
Intussen was, met de komst van Willem Capteyn, de samenwerking uitgebreid tot een driemanschap. Het eerste gezamenlijke project was de Ikon-serie 'Sanne' (1983, regie Eric Oosthoek). Deze negendelige serie won in 1986 de UNDA-WACC prijs, en is in vele landen uitgezonden, waaronder Channel Four.

In 1985 schreef Donck alleen, dus zonder samenwerking met Heinen en Capteyn, voor de NOS het tv-stuk 'Ik red me wel'. Dit door Feliks Arons geregisseerde stuk was een afstudeerproject van de Amsterdamse Toneelschool, en ging over de verwarring en ontreddering van een aantal kinderen die hun stervende vader verzorgen.
Daarna volgden, weer met Heinen, Capteyn en Oosthoek, de series 'De weereld' (1986, acht delen) en 'Twee mensen' (1987, zes afleveringen van 45 minuten). Van deze laatste serie werden twee scripts bekroond met de Visser-Neerlandiaprijs, waaronder het door Donck geschreven 'Anna en Herman'.
Intussen was Donck alleen, dus zonder Heinen en Capteyn, hoorspelen gaan schrijven. De eerste, 'De bloem des doods', won in 1987 de Prix Futura in Berlijn. Het stuk is vertaald en in vele landen uitgezonden. Het tweede hoorspel, 'Nadia', won in 1989 een prijs op het internationaal radiofestival in New York. Daarna volgden nog, alle geregisseerd door Marlies Cordia: 'De winterreis' (over het leven van Franz Schubert), 'Een late zomer', 'Eva en het spoor van een slak', over de belevingswereld van iemand die blind wordt.
Terug naar de samenwerking met Heinen en Capteyn. In 1988 werd de IKON-serie 'De rivier waarin ik zwom' uitgezonden (drie delen van 45 min.), geregisseerd door Eric Oosthoek. In 1991 volgde de NCRV-serie 'De zomer van '45' (negen delen van een uur, geregisseerd door Bram van Erkel) over de lotgevallen van zogenaamde bevrijdingskinderen en hun ouders. Deze serie, herhaald in 1993, is intussen naar vele landen verkocht. Hier tussendoor schreef Donck een aflevering voor de Vara-serie 'Het bloed kruipt', en een aflevering van de NOS-serie ‘'Suite 215'.

In het voorjaar van 1991 werd LAURA uitgezonden, een tv-monoloog, gespeeld door Chris Nietveld en geregisseerd door Eric Oosthoek, een coproductie van IKON en BRT. Voor Willeke van Ammelrooy schreef Donck het scenario van de film 'De vlinder tilt de kat op'(1995).
Rond die tijd was het driemanschap weer een tweemanschap geworden. Hugo Heinen schreef met een ander team de serie 'Pleidooi', en Donck schreef verder met Willem Capteyn. Van 1992 tot en met de laatste opnames in 1995, schreven ze samen de NCRV-serie 'Zwarte sneeuw'. Deze 12-delige serie, geregisseerd door Maarten Treurniet, werd in het najaar van 1996 uitgezonden. Zowel hoofdrolspeelster Tamar van den Dop als de serie zelf wonnen in 1997 een Gouden Beeld in de categorieën 'beste actrice' en 'beste TV-drama'.
Daarnaast werkte Carel Donck vanaf 1996 aan het verwezenlijken van een langgekoesterde wens: een serie over topsport, over schaatsen - een sport die hij vanaf zijn vroegste jeugd met grote hartstocht beoefent. 'Ijs', geregisseerd door Pieter Walther Boer, is daarvan het resultaat. De driedelige serie is in februari, maart 2001 door de NCRV uitgezonden, en in december 2001 herhaald. Hoofdrolspeelster Lottie Hellingman won een Gouden Beeld voor haar vertolking van schaatskampioene Maaike Mulder.
Intussen werkten Donck en Capteyn meer dan drie jaar lang aan een nieuwe serie. Deze achtdelige serie, getiteld 'De negen dagen van de gier', werd in 2000 opgenomen onder regie van Boris Paval Conen, en uitgezonden door de NCRV in december 2001 en januari 2002. Hoofdrollen worden o.a. gespeeld door Jan Decleir, Johan Leysen en Saskia Temmink. De serie is intussen genomineerd voor een Gouden Beeld in de categorie ‘beste TV-drama’.

Verder gaat op 27 september aanstaande, tijdens de Nederlandse Filmdagen, de door Carel Donck geschreven speelfilm 'Moonlight' in première. De film is geregisseerd door Paula van der Oest en geproduceerd door Emjay Rechsteiner. De opnames vonden begin dit jaar plaats in Luxemburg. Het is het verhaal van twee jonge mensen, kinderen nog bijna, elk uit een totaal andere wereld, die elkaar onder bizarre omstandigheden ontmoeten. De hoofdrollen worden gespeeld door Laurien Van den Broeck (bekend van onder andere Mariken) en Hunter Bussemaker. De film komt eind oktober in de bioscoop, en is intussen door de jeugdjury van het Nederlands Film Festival genomineerd voor de Pauze Jongeren Award.