Stichting Edmond Hustinx
Edmond Hustinx foundation

Robert Alberdingk Thijm

Op 16 november 2012 heeft Robert Alberdingk Thijm de Edmond Hustinxprijs voor toneelschrijvers 2012 ontvangen uit handen van de voorzitter van de Stichting Edmond Hustinx, Peter Frénay.

Na het afronden van de studie Rechten in 1991 koos Robert Alberdingk Thijm (1965) voor een toekomst als scenarioschrijver.
In de scenario’s die Robert voor televisie schrijft, staan over het algemeen gewone mensen centraal. Door daarbij te kiezen voor een persoonlijk en gedetailleerd perspectief, wordt de kijker op een vaak nieuwe en indringende wijze betrokken bij de manier waarop het dagelijks leven wordt ervaren door de personages.

Of het nu gaat om jongetjes van 6 zoals in ‘de Daltons’ (Rita Horst, 1999) , of de meisjes van 16 uit ‘Dunya en Desie’ (Dana Nuchshtan, 2003), een circusfamilie in ‘Waltz’ (Norbert ter Hall, 2006) of een heel caleidoscoop aan Amsterdammers zoals dit jaar geportretteerd in ‘A’dam – e.v.a.’, het levert in handen van verschillende regisseurs steeds verrassend en prijswinnend televisiedrama op.


Juryvoorzitter Kees Holierhoek, prijswinnaar Robert Alberdingk Thijm en voorzitter Peter Frénay.

Samen met regisseur Norbert ter Hall maakte Robert de kerstserie ‘Het Gordijnpaleis van Ollie Hartmoed’, afgelopen decembermaand te zien bij de VPRO op Zapp en in januari bij de VRT op Één.

Zijn series de ‘Daltons’ en ‘Dunya en Desie’ werden beiden genomineerd voor een International Emmy Award en wonnen vele (internationale) prijzen, zoals de Prix Jeunesse, Premios Ondas, Cinekid Kinderkast. De speelfilm van ‘Dunya en Desie’ was in 2009 de Nederlandse inzending voor de Oscars. De serie ‘A’dam – e.v.a.’ won afgelopen jaar –naast de belangrijkste Nederlandse televisieprijs, ook de franse Prix de la Fiction, meilleure fiction Européene et Internationale. Zijn werk is uitgezonden in verschillende Europese landen – zoals Zweden, Finland, Noorwegen, Duitsland en België.

Robert Alberdingk Thijm begeleidt ook jonge scenaristen met het realiseren van hun eigen dramaprojecten en geeft masterclasses scenarioschrijven in o.a. Amsterdam, Brussel, Berlijn en Santiago de Chili. Hij is secretaris van Stichting Lira en bestuurslid van Stichting Rechtshulp Auteurs.