Stichting Edmond Hustinx
Edmond Hustinx foundation

Feico Sobel Henriëtte Hustinx prijs / prizeFeico Sobel krijgt uit handen van Hans Paulussen, voorzitter van de Stichting Edmond Hustinx, de Henriëtte Hustinxprijs 2002 uitgereikt.Feico Sobel is afgestudeerd aan de toneelacademie in Maastricht. Volgens de jury is hij een talentvol theatermaker, met een scherpe waarneming van de wereld om hem heen en een kritische blik op het beroepsveld.

De jury bestond uit: Leo Swinkels, directeur Toneelacademie Maastricht (voorzitter); Yvette Fijen, coördinator acteursopleiding Toneelacademie Maastricht; Henk Havens, coördinator opleiding Theatraal Performer Toneelacademie Maastricht; Woody Laurens, coördinator propedeuse Toneelacademie Maastricht; Ine Timmers, zakelijk directeur Theaterensemble Het Vervolg, Maastricht; Maarten Verhoef, artistiek leider van het Huis van Bourgondië; Kiek Wishaupt, coördinator docent-regisseursopleiding Toneelacademie MaastrichtJuryrapport
Een talentvol theatermaker, die een belofte inhoudt voor de toekomst. Een toekomst die gekleurd wordt door een scherpe waarneming van de wereld om hem heen, een kritische blik op het eigen beroepsveld en een grote liefde voor de acteurs, de spelers die met hem in staat zijn te toveren: een nieuwe werkelijkheid te creëren die u en mij meesleept. We hebben het dan over Feico Sobel, de winnaar van de Henriëtte Hustinxprijs 2002. Ooit naar de Toneelacademie Maastricht gekomen om te acteren, nu vertrekt hij om te gaan regisseren. Ooit begonnen als een denker aan de zijlijn, nu een theatermaker die vanaf de vloer werkt, zoekt, inspireert en zich laat inspireren. Een theatermaker die in de wereld wil staan om u en mij in een andere wereld te brengen. Een theatermaker die het fysieke denken als instrument ontdekt en ontwikkeld heeft. Hij heeft een voorstel voor een Theaterproject ingediend onder de titel ‘Where does the evil lie?’. Op zoek naar de identiteit van het kwaad aan de hand van het boek ‘40/61’ van Harry Mulisch over de zaak Adolf Eichmann en aan de hand van zijn eigen verwondering over het feit dat hij zo kan genieten van oorlogsdocumentaires, tenminste zolang hij niet wordt afgeleid door een muis die door zijn werkkamer rent. Want die muis ‘die gaat er aan’.

Where does the evil lie?
Feico Sobel heeft met zijn projectvoorstel intrigerende vragen op tafel gelegd. Hij heeft ze op een persoonlijke en verrassende manier op tafel gelegd, op de manier van een beloftevolle theatermaker. Hij heeft aangetoond dat hij beschikt over het beginnend vakmanschap en de artistieke potentie om zo’n project te realiseren. Noteert u nu alvast in uw agenda dat de voorstelling ‘Where does the evil lie’&Mac226; in het seizoen 2003-2004 in Maastricht in première zal gaan. Daarvoor is er nog een lange weg te gaan, die met steun van de Toneelacademie Maastricht en in een co-productie met het Huis van Bourgondië tot bijzonder theater zal leiden. Theater dat - evenals het project van de vorige laureaat van de Hustinxprijs, Christophe Aussems - ook ver buiten Maastricht niet onopgemerkt zal blijven.

De Henriëtte Hustinxprijs 2002 is een belangrijke ondersteuning voor het realiseren van dit project en een erkenning van het bijzondere talent van deze jonge theatermaker.