Stichting Edmond Hustinx
Edmond Hustinx foundation

Jan van Steffenswert voetstappen / footprintsTer gelegenheid van de beeldenexpositie van Jan van Steffenswert in het Bonnefantenmuseum heeft de stichting de catalogus van de tentoonstelling gesponsord. De voorzitter van de stichting heeft het eerste exemplaar van het boek bij de opening van de tentoonstelling op 10 november 2000 overhandigd aan bisschop F. Wiertz van Roermond.

Jan van Steffenswert, een Maastrichtse beeldsnijder (circa 1470–1525) was een van de eerste kunstenaars in het Maasland die zijn beelden signeerde. Deze beeldsnijder wist prachtige ruimtelijke composities te creëren uit een simpel blok hout en het alledaagse leven om hem heen in zijn beelden te verwerken. Jan van Steffenswert werd in zijn tijd al zeer gewaardeerd. Zijn beelden bevinden zich in kerken en musea over de gehele wereld. Sedert 1990 is uit archiefbronnen bekend dat hij in Maastricht heeft gewerkt en gewoond. Zijn werkplaats was vermoedelijk gevestigd in de Mariastraat.
Het beeld van Sint Christoffel staat in de Onze-Lieve-Vrouwenbasiliek in Maastricht dicht bij de ingang, zodat het eenvoudig is het beeld iedere dag even te begroeten. Volgens de traditie zal je die dag niets meer kunnen overkomen. Toen Peter te Poel, hoofdauteur van de catalogus en conservator van het Bonnefantenmuseum, eens een dag oversloeg, brak hij prompt een sleutelbeen. Het effect van de gunst is dus nog steeds merkbaar. En volgens de bisschop werkt de zegening ook via het internet.On the occasion of an exhibition of sculptures by Jan van Steffenswert in the Maastricht Bonnefantenmuseum, the foundation sponsored the catalogue for the exhibition. At the opening of the exhibition on 10 November 2000 the chairman of the foundation presented the first copy of this book to Bishop F. Wiertz of Roermond.

Jan van Steffenswert, a Maastricht carver of sculptures (c. 1470–1525) was one of the first artists in the Meuse region to sign his sculptures. This carver created magnificent three-dimensional compositions from a simple log of wood. He used what he saw in his daily life as the subject matter of his sculptures. Jan van Steffenswert was already greatly admired in his own time. His sculptures can now be found in churches and museums all over the world.De voorzitter overhandigt op 10 november het eerste exemplaar aan bisschop F. Wiertz.Een detail uit de catalogus van Jan van Steffenswert.‘Christofori sancti speciem quicumque tuetur illo namque die nullo languore tenetur’. Sint Christoffel (ca 1500) van de beeldsnijder Jan van Steffenswert is te zien in de Onze Lieve Vrouwenbasiliek in Maastricht. Sint Christoffel is beschermheilige van reizigers.