Stichting Edmond Hustinx
Edmond Hustinx foundation

Marc Didden toneelschrijvers / playwrights






Tijdens het Vlaams-Nederlandse Schrijversfestival CON-TEXT! Maastricht op 19 november 2010 ontving scenarist Marc Didden de Edmond Hustinxprijs 2010 voor dramatische schrijfkunst uit handen van de voorzitter van de stichting Edmond Hustinx, Hans Paulussen.
De jury kende Didden de tweejaarlijkse prijs toe voor zijn complete oeuvre en in het bijzonder voor zijn magnum opus, de 10-delige televisieserie De Smaak van de Keyser.

Juryverslag

Laureaat van de Edmond Hustinxprijs 2010 voor drama: Marc Didden

Hij is wel geboren in het Limburgse Hamont (*28 juli 1949), maar toen hij amper twee jaar was verhuisde zijn familie naar Brussel. Na zijn middelbare school volgde Marc Didden de opleiding regie en dramaturgie aan het RITS te Brussel. Hij was enkele jaren werkzaam in de journalistiek (hij schreef onder meer voor HUMO, occasioneel ook voor De Haagse Post en Vrij Nederland, Muziekkrant Oor en andere publicaties), maar belandde uiteindelijk toch daar waar hij echt thuishoort: de filmwereld.
Voor zijn regiedebuut ‘Brussels by Night’ (1983) ontving hij meteen ook de toen nog bestaande ‘Staatsprijs voor het Beste Scenario’. In de vroege jaren ’80, toen de Vlaamse filmproductie nog gedomineerd werd door stoere boerendrama’s, bewees Marc Didden dat de eigentijdse film in Vlaanderen ook mogelijk was. Met ‘Brussels by Night’ (1983) gaf hij een zeer realistisch en beklemmend nachtelijk portret van de grootstad Brussel. Mede dank zij de vertolking van onder meer François Beukelaers en de muziek van Raymond van het Groenewoud behaalde deze film algemene waardering, en wordt hij de dag van vandaag nog steeds als één der beste Vlaamse films beschouwd. Nadien maakte hij nog enkele opmerkelijke films naar zijn eigen scenario’s: ‘Istanbul’, ‘Sailor’s don’t cry’, en ‘Mannen maken Plannen’. Hij was ook co-scenarist (samen met Dominique Deruddere) van de films ‘Crazy love’ en ‘Hombres Complicados’. Verscheidene van deze films behaalden zowel in België als in het buitenland diverse prijzen. Voor het toneel vertaalde hij een aantal stukken, onder meer van Pinter, Mamet en Feydeau en regisseerde hij Vitrac en Coward. Samen met Josse De Pauw en Roland Van Campenhout maakte hij voor Het Toneelhuis ook nog de voorstelling ‘Beats’. Van 1983 tot 2009 was Marc Didden ook mede-verantwoordelijk voor het Atelier Film van de Hogeschool Sint-Lukas te Brussel, waar hij onder meer ‘scenario’ doceerde. Didden gaf ook gastlessen aan het Rits te Brussel, de NFTA te Amsterdam en de UCP te Porto.
Sinds 2000 concentreert hij zich vooral op het schrijven van scenario’s voor televisieseries, die door prominente Vlaamse cineasten werden gerealiseerd, zoals ‘De Kavijaks’ (regie Stijn Coninx), ‘Koning van de Wereld’ (regie Guido Henderickx) en ‘De Smaak Van de Keyser’ (regie Frank Van Passel en Frank Matthys). De tiendelige televisiereeks ‘De Smaak van De Keyser’ werd van 7 december 2008 tot 8 februari 2009 op ‘één’ (Vlaamse Televisie) uitgezonden. ‘De Smaak van De Keyser’ behaalde op het ‘Festival International des Programmes Audiovisuels’ (FIFA) te Biarritz in januari 2009 de FIPA d’Or voor de beste fictieserie. De reeks behaalde nog andere prijzen: de Vlaamse actrice Marieke Dilles kreeg de prijs voor ‘beste actrice’, en de Vlaamse componist Wim De Wilde de prijs voor ‘beste componist’. In maart 2009 kende de Vlaamse Televisie Academie aan deze serie de eerste prijs toe als beste fictieprogramma van 2008, en werd Matthias Schoenaerts tot ‘beste acteur’ verkozen. In 2009 werd deze serie ook in het Frans nagesynchroniseerd en op de Franstalige zender ‘La Une’ uitgezonden onder de titel ‘L'empereur du goût’ (De keizer van de smaak). De serie werd ook nog bekroond in Houston en Didden kreeg voor het scenario van dezelfde reeks op het de International Drama Awards Festival in Seoul de prijs voor de ‘Best Writer’.
Marc Didden heeft aan het scenario van ‘De Smaak van De Keyser’ zowat achttien maanden gewerkt. Drieduizend pagina’s werden gereduceerd tot een goede duizend, waarvan er uiteindelijk ca. zeshonderd werden verfilmd. Het hele schrijf- en productieproces van dit ‘magnum opus’ duurde ongeveer drie jaar. ‘De Smaak van De Keyser’ is een familiesaga tussen 1937 en 2007 rond drie generaties van vrouwen in een jeneverstokerij in Hasselt. Het is ook het verhaal van een spannende en mysterieuze zoektocht naar de waarheid omtrent een aantal gebeurtenissen tijdens de tweede wereldoorlog, over liefde en overspel, vriendschap en verraad, en last not least over een zoektocht naar de ultieme smaak van de beroemde Hasseltse jenever. De jury van de Edmond Hustinxprijs voor drama besloot de prijs 2010 toe te kennen aan Marc Didden voor zijn gehele oeuvre als scenarist, en vooral voor het scenario van de boeiende en dramatisch sterk geladen familiesaga ‘De Smaak van De Keyser’ waarin de grote momenten en thema’s van het leven (die ook de oerthema’s waren bij onder meer de oude Grieken en bij Shakespeare) zoals geboorte, liefde, kinderen en dood, centraal staan. Met deze televisieserie bewees Marc Didden overduidelijk dat bij een televisieserie een degelijk scenario, een overrompelend publiekssucces en een hoge waardering van vakspecialisten wel degelijk kunnen samengaan.

De jury van de Edmond Hustinxprijs 2010 voor drama: Toon Brouwers (voorzitter), Ignace Cornelissen, Kees Holierhoek en Roger Van Ransbeek.