Stichting Edmond Hustinx
Edmond Hustinx foundation

Paul Pourveur toneelschrijvers / playwrightsDe jury bestond uit: Toon Brouwers (voorzitter), Ingrid van der Veken, Paul Koeck

Juryrapport
Paul Pourveur (1952), volgde aan het Rits te Brussel een opleiding filmmontage en bekwaamde zich verder in het scenarioschrijven. Aanvankelijk was hij werkzaam als scenarist en scriptdoctor voor film en televisie, maar medio de jaren ‘80 begon hij ook teksten voor het theater te schrijven.
Als scenarist schreef hij teksten voor documentaires, en scenario's voor jeugdfilms en langspeelfilms. Hij verleende ook zijn medewerking aan diverse populaire televisie-series als 'Adriaen Brouwer', 'Congo' en 'Windkracht 10' (alle voor de BRT, respectievelijk VRT.)
Tussen 'Le diable au corps' dat in 1986 door 'Het gezelschap van de witte Kraai' werd gespeeld, en het tweeluik 'Noorderlicht' en 'Vaders en Zonen' dat in 1998 door 'De Tijd' werd gecreëerd (beide onder regie van Lucas Vandervost), schreef hij een ongemeen rijk palmares van intrigerende theaterteksten bij elkaar, waardoor hij tot een van de belangrijkste leveranciers van nieuw tekstmateriaal in het Nederlandse taalgebied uitgroeide.
In zijn toneelwerk zet hij zich af tegen de traditionele dramaturgie die een goed gestructureerd, duidelijk, rechtlijnig, mooi afgerond verhaal wil, liefst met een eenheid van tijd, plaats en handeling. Paul Pourveur vindt zijn inspiratie in romans en novelles, clichés en ideaalbeelden, actuele feiten en gebeurtenissen, schijn en werkelijkheid. Hij mengt diverse genres en stijlen, en verwerkt ook graag ideeën en zinnen uit wetenschappelijke teksten in zijn theaterwerk. Hij biedt de toeschouwer diverse materialen aan, waaruit deze zelf kan kiezen om een eigen, liefst interactief verhaal samen te stellen.
Als tweetalige auteur (Paul Pourveur is tweetalig opgevoed, en schrijft eveneens in het Frans) gebruikt hij de taal op een eigenzinnige wijze: niet enkel als medium, maar tezelfdertijd ook als object van zijn belangstelling.
Omwille van de gevarieerdheid van zijn televisie- en theaterwerk, de eigenzinnigheid van zijn theaterteksten, en zijn gedreven onderzoek naar de rol en de functie van de taal, dat in het tweeluik 'Noorderlicht' en 'Vaders en Zonen' een ongemeen boeiende confrontatie met het publiek beleefde, stelt de jury Paul Pourveur voor als laureaat van de Hustinxprijs 1998 voor toneelschrijvers.