Stichting Edmond Hustinx
Edmond Hustinx foundation

Sadettin Kirmiziÿul Henriëtte Hustinx prijs / prizeJuryrapport
De jury van de Henriëtte Hustinxprijs 2008 bestaande uit de coördinatoren van de verschillende afdelingen van de Toneelacademie, te weten Yvette Fijen van de acteurs- en performersopleiding, Aram Adriaanse van de theatermakersopleiding, Woody Laurens van de propedeuse en Kiek Wishaupt van de parttime opleiding tot docent-regisseur onder voorzitterschap van Leo Swinkels, de directeur van de Toneelacademie, heeft zich gebogen over de voordrachten die door de verschillende afdelingen gedaan zijn voor de Henriëtte Hustinxprijs 2008. Daarvoor komen excellent afgestudeerden van de jaargangen 2008, 2007 en 2006 in aanmerking die voldeden aan de volgende criteria:
– vakmatig excellent;
– initiatiefrijk en ondernemend;
– authentiek;
– geëngageerd.

Dat heeft geresulteerd in een viertal genomineerden, te weten:
– Irmgard Tummers, in 2007 afgestudeerd aan de part time opleiding als docent-regisseur;
– Albert van Andel, in 2007 afgestudeerd aan de theatermakersopleiding;
– Sadettin Kirmiziyüz, in 2007 afgestudeerd aan de acteursopleiding;
– Sybrand van der Werf, in 2006 afgestudeerd aan de part time opleiding tot docent-regisseur.

Irmgard Tummers zult u zich wellicht herinneren als de regisseur, maar ook de inspirator en gangmaker van de prijswinnende voorstelling Droomboom. Haar afstudeerproject met jongeren uit de Zuid-Limburgse regio over de slag om de Schinveldse bossen naar aanleiding van de bomenkap ten behoeve van de AWACS-vliegtuigen. Een vakmatige en speelse voorstelling waarin engagement en theatrale poëzie op een indrukwekkende manier samenkomen. Zij en haar jonge spelers wonnen daar – terecht – de toneelprijs 2007 mee van de Limburgse Federatie voor het Amateurtoneel.

Albert van Andel stak zijn nek uit met een theaterproject bij het Huis van Bourgondië onder de titel Klaor loch – Schone lucht. In een oude school op een steenworp afstand van de A2 in Maastricht onderzocht hij de fijnstofproblematiek en vertaalde dat naar theater in de wijk en voor de wijk. Geen gemakkelijk thema voor een theatermaker, maar Albert van Andel maakt het zich niet graag gemakkelijk en zoekt continu naar de uitdaging en naar nieuwe wegen en nieuwe podia om zijn verhouding tot de wereld tot uitdrukking te brengen.

Sadettin Kirmiziyüz is een veelzijdig acteur die op het ene moment schittert in het klassieke teksttoneel, zoals in zijn rol van Soljoni in Drie Zusters van Tsjechow in de regie van Hans Croiset in de grote zalen van de Nederlandse schouwburgen. Op het andere moment is hij te zien in het zelfgeschreven en gespeelde Forza Italia in een van de befaamde wijkpatrouille projecten van theatergroep De Queeste in een oud mijnwerkerspension in de buurt van Genk.

Sybrand van der Werf combineert zijn passie voor muziek en theater in een duizelingwekkende beroepspraktijk van schrijven, toneel regisseren, toneel spelen, muziek componeren en muziektheater maken en regisseren. Zo deed hij de regie van een van de beste educatieve theaterprojecten van de afgelopen jaren: de voorstelling Losse bandjes bij Seth (Stichting Educatief Theater) in Maastricht en gaat hij volgend jaar bij Opera Zuid zijn eerste professionele opera regisseren. Een multitalent waar Maastricht trots op mag zijn.

Niet voor niets zijn zij alle vier terecht genomineerd voor de Henriëtte Hustinxprijs en voldoen zij ruimschoots aan de gestelde criteria.

In de uiteindelijke keuze voor de laureaat 2008 heeft de jury moeten constateren dat – mede door de onderscheiden activiteiten van de afgestudeerden – een finale kwalitatieve vergelijking te kort schiet. Uiteindelijk heeft zij gekozen voor de kandidaat die naast de excellentie en de veelzijdigheid ook een bijzondere weg heeft afgelegd naar dit vak en naar deze nominatie. Daarmee is de kandidaat ook een voorbeeld voor anderen die de veeleisende weg van een opleiding aan de Toneelacademie Maastricht zoeken en aangaan.

Een voorbeeld ook van iemand die tijdens en na de opleiding veel eigen initiatieven ontplooide en meer deed dan wat het op zichzelf al intensieve curriculum eiste. De kandidaat is een voorbeeld van iemand die de verhalen van onze theatercanon omarmde en daarnaast zijn eigen verhalen koesterde en op het toneel bleef brengen.

De kandidaat is iemand die met een van zijn vrienden van de Toneelacademie werkt aan een jeugdprogramma voor televisie en die met zijn moeder de reis terugmaakte naar waar zijn culturele roots liggen en daar een voorstelling van maakte bij de multiculturele theatergroep de Nieuw Amsterdam. De kandidaat is volgend seizoen te zien in de nu al spraakmakende serie van Mighty Society voorstellingen deel 6, in de regie van Eric de Vroedt en uitgebracht in samenwerking met Toneelgroep Amsterdam.

De laureaat van de Henriëtte Hustinxprijs is geboren op 20 april 1982 in Zutphen, heeft de Nederlandse nationaliteit, spreekt vloeiend Nederlands, Engels en Turks, behoorlijk Duits, Vlaams en verschillende Nederlandse accenten, kwam via de mbo-opleiding tot sociaal cultureel werker in Leeuwarden naar Maastricht, is 1 meter 78 lang, heeft bruine ogen en donderbruin krullend haar, studeerde in 2007 af aan de Acteursopleiding van de Toneelacademie Maastricht en zijn naam is: Sadettin Kirmiziyüz.

Zie ook het heilige feest
Zie ook troubleman